17. Март 2014, Србија

Први резултати ванредних парламентарних избора су пред нама. Према прелиминарним информацијама Српску напредну странку ће у Парламенту предтављати близу 160 посланика, више него довољно за самостално формирање Владе.

Верујем да се гласачи политичких противника у овом тренутку осећају разочарано, па и до те мере да овај резултат сматрају катастрофом за Србију. Ја сам један од оних који су гласали против, али мислим да је ово добар резултат за Србију гледано дугорочно. Зашто?

Два сценарија су пред Србијом у наредном периоду:

Вучић реформатор – Захваљујући апсолутној већини Вучић спроводи болне реформе без ометања. Завршава се реструктурирање јавних предузећа, спроводе се регулаторне реформе, завршава се приватизација…

Вучић демагог – Знање, воља и капацитет будућих министара није довољно да се спроведу ствари које су неопходне. Настављају се приче о Београдима на води, Мерцедесу, пловним каналима по Србији, све то како би се сакриле поражавајуће чењенице о безнадежној финансијској ситуацији. Наставља се са извлачењем пара из система у циљу очувања политичке моћи. Србија клизи у банкрот.

Пржељкујем први сценарио али верујем у други.

Први је за Србију бољи, али би ме итекако изненадио. Али био бих спреман да признам да сам био у заблуди ако се оствари.

Овај други, реалнији, би свакако довео до банкрота за мање од 2 године. СНС (читај Вучић) неће имати иза кога да се сакрије за све лоше одуке у наредном периоду. Чак и ако СНС одлучи да прими у владу још неку од парламентарних странака, то неће моћи да буде покриће за Вучића јер те странке неће имати уцењивачки капацитет да би ма какве реформе зауставиле. Ово је веома лоше на први поглед, али би сигурно представљало отрежњење српског бирачког тела, а то је добра страна.

Поред банкрота, још једна је лоша страна другог сценарија. У овом тренутку не постоји алтернативна опција за бираче. Бар не довољно јака да би се у овом трнутку назрела. Али ови лоши резултати би требло да неке бајате фаце из политичког живота склоне заувек и да неки нови људи донесу неку нову наду за све нас.

Share on Google+0Share on Reddit0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *