Социјални станови

У јеку изборне кампање поново је актуелизована прича о градњи социјалних станова. Шта се заправо подразумева под појмом социјални стан? Било ми је портебно доста времена да нађем одговор на ово питање. Нешто слично одговору сам пронашао у опису пројекта на сајту Републичке агенције за становање: http://www.rha.gov.rs/izgradnja-1-700-stanova/. У тексту се наводи: „Сврха изградње 1’700 социјалних станова у 12 градова широм Србије је давање под закуп или продаја станова под непрофитним условима.“. Даље се каже: „Продајна цена станова не може бити већа од 499 евра по метру квадратном нето корcине стамбене површине станова (без урачунатог ПДВ-а)“, или „Закупнина станова може стајати највише 1.2 евра по метру квадратном нето корине стамбене површине станова (са урачунатим ПДВ-ом)“.

Узмимо сада као пример један стан од 50 метара квадратних. У горе поментуром тексту се каже да продајна цена не може бити већа од 499 евра по метру квадратном. Не наводи се минимална цена, али дађу себи слободу да проценим. Узећемо да је цена квадрата стана из примера 350 евра по метру квадратном. Тиме долазимо до цене целог стана од 17’500 евра. Ако се овакав стан понуди на кредит од тридесет година без камате и учешћа долазимо до месечне рате од око 48.6 евра.

Према подацима министарства спољне и унитрашње трговине и телекомуникација, минимална (о просечној нећу ни да говорим) потрошачка корпа за трочлану породицу износи 33’919.75 динара. Ако на то додамо горе поменутих 48.6 евра (по данашњем среднјем курсу народне банке то је 5’635.25 динара), добијамо збирну цифру од 39’555 динара. Претпоставимо да је ово минимална висина месечних прихода за трочлану породицу да би она могла себи да приушти плаћање рате за стан.

Питање: Да ли држава Србија породицу која остварује приходе од 40’000 динара месечно сматра социјално угроженом? Нисам успео да нађем релевантне критеријуме, али прилично сам сигуран да је одговор не.

606

Ако пак грешим па критеријуми буду довољно флексибилни да би могла да их задовољи и једна породица која има довоњно прихода да би себи могла да приушти рату, онда се доводи у питање морална оправданост оваквог пројекта. Другим речима, да ли постоје групе са приоритетнијим потребама за новцем из фонда социјалне заштите а који ће за исти бити ускраћени јер је новац потрошен у друге сврхе? Одговор на ово питање је дефинитивно – да.

Из мог угла, ово је само још један од начина да се људи блиски органима власти домогну јефтиних некретнина чија ће вредност бити вишеструка кроз неколико година.

Share on Google+0Share on Reddit0Tweet about this on TwitterShare on Facebook0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *